2025-2027

Aanvangsdatum dinsdag 16 september 2025

Opleiding Samenwerken in (zorg)organisaties. Psychodynamieken op de werkvloer.

Opleiding Psychodynamieken op de werkvloer. Samenwerken in (zorg)organisaties.Opleiding Psychodynamieken op de werkvloer. Samenwerken in (zorg)organisaties.Opleiding Psychodynamieken op de werkvloer. Samenwerken in (zorg)organisaties.Opleiding Psychodynamieken op de werkvloer. Samenwerken in (zorg)organisaties.

Deze 2-jarige opleiding richt zich op de menselijke kant van de onderneming, zowel op datgene wat goed bekend en bewust ervaren wordt, als op datgene wat ongekend, onverwacht en onbewust is zowel voor de individuen als voor de groep.
Het naar boven brengen van deze menselijke onderbouw van werkervaringen kan een nieuw licht doen schijnen op de uitdagingen en dilemma’s die organisaties en hun leden tegenkomen.
De vaardigheid ontwikkelen om onzekerheid en irrationaliteit te kunnen verdragen en niet direct antwoorden te hebben is een basisgegeven van de opleiding.
Observeren, zich openstellen voor wat onder de oppervlakte leeft, en leren uit ervaring zijn voor ons de beste manier om leiding geven, geleid worden, samenwerking bevorderen te kunnen begrijpen.

Het leven van organisaties onder de oppervlakte

De persoonlijke manier waarop we de wereld bekijken, ieders interne bril, bepaalt mee hoe we de werksituatie bekijken. De basisprincipes van menselijke relaties gelden bovendien op alle niveaus van functioneren, ook op het professionele niveau.

Zo is elk bedrijf/instelling, kortom elke werkplaats, ook een plaats van emoties en gedragingen waar psychische, relationele, team en organisatieniveaus alle tegelijkertijd aanwezig zijn omdat mensen er samenkomen om een taak te volbrengen, een product te maken of een project tot een goed einde te brengen.

Soms kunnen organisaties op families lijken, die meer of minder, langduriger of korter dysfunctioneel zijn.

Los van de endemische, onbewuste processen die in elke organisatie aanwezig zijn, heeft elk bedrijf, elke instelling ook specifieke onbewuste kenmerken en problemen.

Men kan het psychische leven binnen een organisatie beschouwen, namelijk de samenhang tussen ieders subjectieve inbreng met de collectieve processen, maar tegelijk is er ook een psychisch impact van de organisatie op de werknemers en op hun onderlinge samenwerking.

Alle leden van een organisatie spelen hun rol in de groep. Enerzijds brengt ieder de eigen persoonlijkheid, ervaring en ambitie mee, maar de psychische invloed van de organisatie plaatst eenieder ook in een bepaalde rol.

Organisaties hebben verschillende dimensies, namelijk een specifieke taakgerichtheid (productie, project, opdracht), een onderhandelingspositie met hun context (sector, maatschappij, overheid,..), een structurele dimensie (organigram, contractuele bepalingen, externe samenwerkingsverbanden,..) en een identitaire dimensie (publiciteit, concurrentiële positie,..).

De hedendaagse organisaties moeten een aantal complexe maatschappelijke thema’s integreren in hun werking: technologische en communicatierevolutie, ecologisch bewustzijn, veranderende sociale en culturele patronen, economische en politieke instabiliteit, globalisering en netwerking, contractuele verbanden ipv vaste benoemingen,..

Het in evenwicht houden van de verwachtingen van groei, of zelfs overleving, die deze thema’s introduceren met de inspanning om de identiteit en de emotionele verbondenheid met de alledaagse praktijk te behouden, is een uitdaging voor alle organisaties.

Zo biedt een organisatie een actieve en steeds veranderende scène, waarop zich verschillende tegenstrijdige, constructieve, creatieve, verlammende enz bewegingen achtereenvolgens afspelen, de psychodynamische processen.

Hoe beslissingen, nieuwe plannen, reorganisaties, enz kunnen geïmplementeerd worden wordt gestuurd door de psychodynamische processen die de organisatie kenmerken.

Het leren begrijpen van de aard, verloop en impact hiervan op de evolutie van de organisatie komt aan bod in deze opleiding.

Voor wie?

Psychotherapeuten, psychiaters, opleiders, coördinatoren met een psychoanalytische interesse en werkzaam in een zorgorganisatie. Een persoonlijke psychodynamische/psychoanalytische therapie doorgemaakt hebben of lopende, is nuttig.

Doelstelling

Bewustwording van het psychische functioneren op de werkvloer en de impact van de organisatie op taakvervulling, functie en rolverdeling.

Versterken van de vaardigheden om onbewuste psychodynamieken te observeren, erover te reflecteren en inzichten te krijgen in de eigen rol in de organisatie.

Methode

Leren doorheen ervaring staat centraal. De opleiding baseert zich op de observatiemethode ontwikkeld door Esther Bick en is opgebouwd uit twee modules van 90 minuten, onderbroken door een pauze van 30 minuten.

  • Module 1 : Observatie van een bedrijf of organisatie in eigen regio, wekelijks op een vast moment gedurende een jaar. Het contacteren van een organisatie, een psychoanalytische houding vinden en behouden tijdens het observeren, het zorgvuldig noteren van de observaties en deze bespreken in groep komen hier aan bod.
  • Module 2 : Discussiegroep. De ervaringen met betrekking tot de opleiding worden besproken om het bewustzijn te vergroten en het geleerde te consolideren.

Theoretische literatuur en verwijzing naar relevante webinars wordt aangeboden ter ondersteuning van de praktische observatieoefening.

Het schrijven van een korte paper vormt het sluitstuk van de opleiding.

Verantwoordelijken opleiding

  • Christine Franckx, (kinder)psychiater, psycho- analytica en opleidster Belgische Vereniging voor Psychoanalyse, trainer infant- observatie volgens Esther Bick.
  • Hilde Van Pelt, psycholoog en psychoanalytica, lid van de Belgische School voor Psychoanalyse.

Praktische info

  • 20 opleidingsmomenten per jaar op dinsdagnamiddag van 15.30 tot 19.00, schoolvakanties uitgezonderd.
  • Aanvangsdatum: dinsdag 16 september 2025
  • Data 2025-2026: 16/9, 30/9, 7/10, 21/10, 4/11, 18/11, 2/12, 16/12, 6/1, 20/1, 3/2, 3/3, 17/3, 31/3, 21/4, 5/5, 19/5, 2/6, 16/6, 30/6
  • Data 2026-2027 worden later meegedeeld.
  • Locatie: ZNA Stuivenberg – Pothoekstraat 109, 2060 Antwerpen
  • Kostprijs: € 2700 per opleidingsjaar- Bijzondere vrijstellingsregeling kleine onderneming. BTW niet toepasselijk.
  • Geen recht op betaald educatief verlof.
  • Getuigschrift vzw GiO na beëindigen van de opleiding en indienen van een paper.

Samenwerken in (Zorg)organisaties. Psychodynamieken op de werkvloer.

Schrijf je hier in!