Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen

Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen

Een vroeggeboorte, een risicovolle bevalling, een opname op neonatologie, het is een erg ingrijpende gebeurtenis voor het kind én de ouders. Noch de ouders noch het kind zijn fysisch of psychisch klaar om deze stap te zetten en toch gebeurt het. Het veilig samen zijn van moeder en kind wordt verbroken, wat een pijnlijke en traumatische gebeurtenis is in een reeds erg gevoelige periode.

Iedereen gaat hier anders mee om: sommigen schakelen over op automatische piloot en hebben de indruk dat alles aan hen voorbij gaat, anderen zijn al hun woorden en emoties kwijt en nog anderen worden overspoeld door angst, verdriet, woede, teleurstelling, schuldgevoelens,... Dit verschilt niet enkel van persoon tot persoon, maar ook van dag tot dag. Dat is een volledig normale reactie.

Een vroeggeboorte is immers rouwen om het verlies van je normale zwangerschap, van je plannen rond de geboorte, van het beeld dat je reeds opgebouwd had rond je kind, van het gezonde perfecte kind dat je wou schenken aan jezelf, je partner, de familie, de wereld, ... Rouwen is pijnlijk en vraagt tijd en ruimte.

Vele ouders hebben het ook moeilijk om contact te maken met hun kind. Ze zijn bang om hun kind nog te verliezen. Het kind ziet er nog zo klein en kwetsbaar uit en vaak is fysiek contact maar beperkt mogelijk. Ze worden afgeschrikt door de apparatuur en de drukte. Ze hebben het gevoel dat het kind niet van hen is en dat ze het komen bezoeken.

Het is belangrijk dat ouders zichzelf tijd en ruimte geven om deze overdonderende gebeurtenis een plaats te geven. Zo zullen ze tijd en ruimte vinden om ook kennis te maken met hun kindje. De afdeling zorgt dan wel voor de medische en verzorgende taken, maar zij kan nooit de taak van de ouders overnemen. Zelfs de kleinste kinderen voelen en horen immers wanneer hun ouders bij hen zijn en vaak is dit merkbaar in hun medische waarden. Ze worden rustiger, ademen beter, ...

Vroeggeboorte, een ingrijpende gebeurtenis voor kind én ouders
Y. Verhaest

Wil je meer weten over de VVOC?

Ga naar de website