Stress en angst meten bij zwangere koppels en jonge ouders in coronatijd

21/04/2020 - 14:39

De opleiding Vroedkunde van hogeschool Odisee en werkveldpartners ontwikkelen samen online zelftest voor zwangere koppels en jonge ouders in het kader van het Europese PATH project. "Zo willen we gevoelens van angst en stress omwille van het coronavirus tijdig opsporen, en (toekomstige) ouders indien nodig doorverwijzen naar professionele hulp", zegt Odisee-docent en -onderzoeker Inge Tency. "Een zwangerschap en geboorte is sowieso al een ontzettend ingrijpende levensfase die heel wat nieuwe uitdagingen, verantwoordelijkheden en intense emoties met zich meebrengt", aldus Inge Tency. "Daarbovenop komt nu ook nog de coronacrisis, die maakt dat zwangere koppels en jonge ouders zich zorgen maken."

Het is niet evident dat zij die signalen van stress of angst bij zichzelf te herkennen, zegt Inge Tency. “Gevoelens van angst en onzekerheid zijn zeker in deze coronatijd meer dan normaal, maar wanneer is er meer aan de hand? Daarom ontwikkelden we samen met enkele professionele partners een online screeningstool die vrouwen en hun partners helpt om in te schatten hoe het met hen gaat, en waar en bij wie ze hulp kunnen vinden als dat nodig zou zijn." De ontwikkeling van de digitale zelftest is gekoppeld aan PATH, een Europees project rond perinatale mentale gezondheid.”

Doorverwijzen naar hulpverlening

“We kozen voor een eenvoudig uit te voeren online zelftest, gebaseerd op bestaande, gevalideerde vragenlijsten die peilen naar angst en depressieve gevoelens”, legt Inge Tency uit. "Afhankelijk van hun eindscore krijgen zwangere koppels en jonge ouders een aangepast advies. Ze worden doorverwezen naar de website van het project, waar een overzicht met nuttige en betrouwbare links en coronagerelateerde informatie te vinden is."

Als uit de test blijkt dat gevoelens van angst en neerslachtigheid overheersen, dan wordt aanbevolen om contact op te nemen met een hulpverlener. “De koppeling van de screening aan een zorgaanbod was voor ons zeer belangrijk. Op die manier kunnen we mensen ook meteen helpen, en kunnen we snel ingrijpen en erger voorkomen. En natuurlijk besteden we ook de nodige aandacht aan de partner”, benadrukt Inge Tency.

Unieke samenwerking met professionele partners

De screeningstest werd op een korte tijd gerealiseerd dankzij de inzet en betrokkenheid van verschillende zorgverleners en organisaties. “We werken samen met collega-onderzoekers van Artesis Plantijn, studenten, vroedvrouwen, gynaecologen, psychiaters en psychologen, en we zochten aansluiting bij lopende initiatieven”, geeft Inge Tency aan. “Zo wordt er op de website doorverwezen naar de Facebook-pagina Mentale zorgen bij corona en zwangerschap van expertisecentrum Moeder & Baby (Zoersel en Gent), waar mensen een afspraak kunnen maken met een hulpverlener. We konden ook een beroep doen op experts van Het is een fase, een website met info en tips over zwanger zijn en bevallen in coronatijd. Verder heeft onze samenwerking ook een internationaal tintje, want we kregen technische hulp van de IT-afdeling van de Universiteit van Bournemouth, de Britse partner in het PATH-project."

Meer informatie op de website van Odisee

Odisee wil stress en angst meten bij zwangere koppels en jonge ouders in coronatijd
Odisee wil stress en angst meten bij zwangere koppels en jonge ouders in Corona-tijd

Online zelftest stress en angst bij zwangere koppels en jonge ouders in coronatijd

Deelnemen