2de DENKDAG TOEGEPASTE PSCYCHOANALYSE - Zaterdag 8 juni 2024

27/03/2024 - 09:22

Werken in (zorg)organisaties. Onbewuste aanvallen op creativiteit. Werken en niet-werken in groepen, teams en organisaties. Deze tweede denkdag gaat door op zaterdag, 8 juni 2024 van 9.00-16.30u. En richt zich op iedereen met interesse voor het werken in de (geestelijke) gezondheidssector, onderwijs en sociale sector. Deze denkdag kan een vervolg zijn voor wie deelnam aan de eerste denkdag van 3.2.2024, maar ook als je nieuw wil aansluiten. Je kan deelnemen op locatie (Huis van Psychoanalyse te Brussel) of via Zoom. Inschrijven verplicht.

DENKDAG TOEGEPASTE PSCYCHOANALYSE

Key-note lecture Andrew Briggs (UK), pscyhoanalytic psychotherapist en organisation consultant, member Tavistock Society of Psychotherapists.

Doelgroep

Iedereen met interesse voor het werken in de (geestelijke) gezondheidssector, onderwijs en sociale sector. Zowel voor wie deelnam aan de eerste denkdag van 3.2.2024, als voor wie nieuw wil aansluiten.

Omschrijving

Tijdens een eerste denkdag in februari stonden we stil bij concepten als ‘werkgroep’ en ‘basic assumption’ mentaliteit, die helpen om psychoanalytisch te kijken naar organisaties. Het individu en de groep zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en de moeder-kind-relatie vormt de blauwdruk voor elke latere organisatie waar men deel van uitmaakt. Dit ten gronde begrijpen helpt om als participerende observator iets op te vangen van de turbulentie die aan spanningen in organisaties ten grondslag ligt en een productieve samenwerking in de weg staat.

Op deze tweede denkdag staan we stil bij de voorwaarden die nodig zijn om creatieve werkrelaties te vormen en als werkgroep te overleven. Goed samenwerken in een groep is nooit statisch of voor eens en altijd gewonnen. Het is een levendig proces van cycli met periodes van verstorende turbulentie afgewisseld met periodes van een goede taakgerichtheid. De werkgroep komt onder vuur als excessieve emoties, afkomstig van buitenaf of van binnenuit, de creativiteit in het werk bedreigen. Daarom is het kunnen dragen van alle emotionele bewegingen, containment genaamd, een eerste voorwaarde om te kunnen blijven denken. Andrew Briggs bespreekt hoe containment in organisaties tot stand komt en wanneer ze onder vuur komt te liggen.

Aan de hand van het begrippenkader van Bion en geïllustreerd met voorbeelden vanuit zijn ervaring als organisatieconsulent, verdiept hij het belang en de functie van containment als een basis voor creatieve werkrelaties en productief denken in organisaties.

In de namiddag (enkel op locatie) zetten we tijdens workshops verder in op het begrijpen en verwerken van de begrippen die aan bod kwamen in de ochtendsessie. Tijdens deze workshops is er de warme uitnodiging om ervaringen uit het eigen werkveld die resoneren met de inhoud van de ochtend, in te brengen.

Deze denkdag wil een methode aanrijken om ‘onder de oppervlakte’ te kijken, en illustreert het gedachtengoed van VZW GiO - www.giovzw.be De dag staat op zichzelf maar is deel van een driedelige reeks en wil ook een warmmaker zijn voor een intensieve opleiding die in de loop van 2024 van start zal gaan.

Meer informatie en inschrijven via op opleidingspagina: XXX aan te passen https://www.giovzw.be/denkdag-toegepaste-pscychoanalyse